01
De Petrus Project De Petrus
De Petrus
Op 6 april 2018 werd het nieuwe ontmoetingscentrum 'De Petrus' geopend. Het centrum is gehuisvest in de voormalige Sint-Petruskerk in het centrem van Vught.

Daarmee werd de kerk, ontworpen in 1884 door Carl Weber, van de sloop gered. In de kerk zijn nu de Bibliotheek, het Vughts museum en diverse maatschappelijke organisaties gevestigd. Met De Petrus krijgt Vught een nieuw ontmoetingsplein waar jong en oud elkaar ontmoeten.

De Petrus is amen met interieur archtiect Jan-David Hanrath gerealiseerd.
Buro Kade
PROJECT FACTS
  • Opdrachtgever De Petrus BV
  • Locatie Vught
  • Status Oplevering 2018
  • In samenwerking met Jan-David Hanrath
De Petrus
De vloeiende verdiepingsvloer verbindt de openbare ruimte logisch met het interieur.
De belangrijkste ingreep is het toevoegen van een tussenvloer aan de kerk. Dit opvallende element geeft de kerk de nieuwe frisse uitstraling die past bij de huidige functie. Daarnaast geeft de vloer ruimte aan de nodige technische voorzieningen zoals verlichting, installateis en akoestisch materiaal. Op en onder de vloer zijn kleinschalige glazen werkruimte geplaatst. Doordatde vloer voornamelijk in de zijbeuken is geplaatst blijft de oorspronkelijke ruimtelijke kwaliteit van de kerk behouden. De verdiepingsvloer geeft nieuw spectaculair perspectief op de kerk.
Alle boekenkasten zijn geplaatst op een railsysteem zodat het middenschip vrijgemaakt kan worden voor schootschalige evenementen die enkele malen per jaar plaatsvinden. Hiermee kan de ruimte in de kerk zeer flexibel gebruikt worden. Zonder te sterk te constrasteren met de bestaande kerk vormt de nieuwe verdieping overduidelijk een nieuwe tijdslaag. De vloeiende beweging van de vloerrand gaat een spannende dialoog aan met de rondigen van de bestaande kerk. Aan de buitenzijde is de kerkruimte uigebreid in de vorm van vier paviljoens. Aan de Petrustuin is een horecapaviljoen gevestigd dat ook toegangelijk is vanuit de kerk, De tussenvloer loopt vloeiend door naar buiten als dak van de paviljoens en vormt daarmee een sterke visuele verbinding tussen interieur en exterieur.
De Petrus
Het modulaire interieur is geheel aan de kant te schuiven en maakt een groot plein voor evenementen
De Petrus
De belangrijkste ingreep is het toevoegen van een tussenvloer.
De Petrus
Het modulaire interieur is geheel aan de kant te schuiven en maakt een groot plein voor evenementen