Over minder dan 2,5 jaar gaat Weener XL verhuizen naar het voormalige Michelinterrein aan de Oude Vlijmenseweg in Den Bosch. Natuurlijk zijn we nieuwsgierig naar deze nieuwe plek dus besluiten we er even een kijkje te gaan nemen. Daar aangekomen valt er eigenlijk weinig te zien. Een groot stuk braakliggend terrein zonder functie dat niet wordt onderhouden. Toch is het ook een terrein met veel historie. Waarom is het Michelinterrein zo’n bijzondere plek? Wat is daar allemaal gebeurd en wat betekende dat voor de samenleving? We nemen je mee op reis door de tijd.

Een reis door de tijd
In januari 1939 start men met de bouw van de Michelinfabriek. De bouw gaat voorspoedig, maar wanneer de Duitsers binnenvallen, is de productie nog niet eens begonnen. Er is nog geen band gemaakt of de Duitsers confisqueren de fabriek. De Duitse concurrent van Michelin, Continental AG, trekt in het gebouw. Gevangenen uit Kamp Vught worden ingezet om gasmaskers te maken. Tijdens de bevrijding van ’s-Hertogenbosch in oktober 1944 loopt de fabriek zware schade op. Maar in 1947 gaat de productie van Michelinbanden toch nog van start.
Er werken weinig Bosschenaren. Met bussen worden werknemers van en naar de omliggende plaatsen vervoerd. Door de crisis van de jaren 80 gaat het slecht met de automobielindustrie, en dus met de bandenfabricage. In 1983 vindt er een grote reorganisatie plaats en verliezen 150 mensen hun baan. Begin jaren 90 krimpt de markt met 25%. De fabriek heeft een capaciteit van 400.000 banden per jaar, maar de productie ligt op 200.000 banden per jaar.

Sluiting van de fabriek
In 1994 valt het besluit de fabriek te sluiten. Volgens de directie zijn de kosten te hoog en is de financiële situatie van het moederbedrijf zorgelijk. Michelin is in die tijd een begrip in Den Bosch en de sluiting leidt tot een enorm banenverlies. Zo’n 420 werknemers zijn hun baan kwijt.

Wendy Leemburg
Medewerker Communicatie
Afdeling Strategie & Beleid
Weener XL
 
Buro Kade
FACTS
  • Een reis door de tijd: Michelinterrein
  • Weener XL: Wendy Leemburg
NIEUWS: Weener XL gaat geschiedenis schrijven
NIEUWS: Weener XL gaat geschiedenis schrijven
Beschrijving foto: Overzicht fabriekscomplex Michelin gezien vanaf de gashouder. Rechts de Vikinghaven. Op de achtergrond het Boschveld.
NIEUWS: Weener XL gaat geschiedenis schrijven
Overzicht fabriekscomplex Michelin gezien vanaf de gashouder.
Hergebruik terrein: Heineken koopt het terrein en een deel verkopen zij weer door aan de gemeente. In 2009 neemt Arriva een deel van het terrein in gebruik. Het Michelinterrein dat te gebruiken is voor de nieuwbouw van Weener XL is 3,4 hectare groot (34.000 vierkante meter). Er gaat ongeveer 16.000 vierkante meter aan bebouwing komen: 9.000 vierkante meter voor het bedrijf en 7.000 vierkante meter voor kantoren. De rest van het terrein wordt vooral gebruikt als parkeerruimte.Geschiedenis schrijvenHet is nog moeilijk voor te stellen dat op dit stuk braakliggend terrein over twee jaar een enorm, modern en duurzaam gebouw verrijst voor de duizend werknemers van Weener XL. Eén ding zal duidelijk zijn. Weener XL gaat hier geschiedenis schrijven.
Meer weten over circulair
Bel 073 - 65 87 070 of mail naar post@burokade.nl