01
Circulaire nieuwbouw Weener XL Project Circulaire nieuwbouw Weener XL
Circulaire nieuwbouw Weener XL

Weener XL

Onder de houten parasol is de hele oranisatie gearrangeerd als een landschap. Alle onderdelen van het multidiciplinaire diensverleningssconcept zijn in hetzelfde modulaire bouwsteen gehuisvest. Modulair, overzichtelijk en eenvoudig.  De houten constructie vormt een toekomstbestendig skelet van 7,5 x 7,5 meter.
WeenerXL is een inspirerende werklocatie met vaste en flexibele werkplekken, buitenruimten, ontvangstruimten, overlegplekken, Ontmoetingsruimten. Zo heeft hetzelfde gebouw toch oneindig veel gezichten, door het verschil aan mogelijke combinaties. Weener XL ontvangt zo’n 17.000 inwoners per jaar. Zij komen bij Weener om te werken, een uitkering aan te vragen of voor begeleiding richting werk. De menselijke maat van de constructie elementen en de zachte uitstraling van de toegepaste materialen zorgen voor de ervaring van een prettige en persoonlijke sfeer in een gebouw dat niettemin onderdak biedt aan 1.000 werknemers.

Het gebouw is ontworpen als een paviljoen. Het is open, ruimtelijk en luchtig. Daar waar mogelijk moet zichtbaar zijn wat er in de ruimten gebeurt. Het paviljoen is uitnodigend, gastvrij. Het hebben van contact in een werksetting laat een positieve indruk achter, wat essentieel is om mensen te motiveren aan het werk te gaan. De modulaire opzet van houten modules geeft het paviljoen een vriendelijke, rustige en representatieve uitstraling. Een robuuste identiteit past bij de productie- en werkruimten en de vergroening die door het gebouw is getrokken. Het verbeeldt de wens om een transparante organisatie en gastvrij te willen zijn. Door het gebruik van aardse en duurzame materialen krijgt het een kloeke warme uitstraling.

Weener XL past houtbouw toe in een categorie die voorheen vooral voorbehouden was aan staalbouw.:  bedrijfshallen en bedrijfsgebouwen. Een categorie die veelvuldig in Nederland wordt gebouwd en daarmee een grote rol kan spelen in de houtbouwrevolutie.  Door een zeer eenvoudige modulaire constructie toe te passen en het ‘ruwbouw is afbouw’ principe door het hele gebouw te hanteren heeft het ontwerp de focus op alleen toepassen wat echt nodig is. en kan het concurreren met gangbare vormen van industriële bouw.

 

Buro Kade
PROJECT FACTS
  • Opdrachtgever: Weener XL / Gemeente 's-Hertogenbosch
  • Locatie: Oude Vlijmenseweg Den Bosch
  • Samenwerkingsverband: TARRAKADE (Tarra & Buro Kade)
  • Omvang: 14.000m2
  • Fotografie: Stijn Poelstra
  • Projectmanagement: HEVO
Circulaire nieuwbouw Weener XL
Weener XL Vogelvlucht
Circulaire nieuwbouw Weener XL
luifel WXL
Circulaire nieuwbouw Weener XL
Transparante gevel
Circulaire nieuwbouw Weener XL
Voorgevel WXL
Onder aanvoering van HEVO zijn Tarra en Buro Kade (TARRAKADE) in het voorjaar van 2019 een samenwerking aangegaan met MTD Landschapsarchitecten, RA infra BV, Archimedes, PBEM en tritium Advies. Het Bossche samenwerkingsverband wint de aanbesteding, omdat het staat voor duurzaamheid en circulariteit én een lokale ketenaanpak. “Wij gaan voor volwaardige architectuur van circulaire bouwstoffen, zonder verlies aan kwaliteit van het ontwerp”, zegt Michael Bol van Buro Kade. “De belangrijkste beslissingen - waar iets van gemaakt wordt, hoe we het gebruiken en wat ermee gaat gebeuren als het niet meer in gebruik is - worden genomen in de ontwerpfase. En dit is waarom goed ontwerpen in de circulaire bouweconomie van groot belang is en een hoge impact heeft”. Op het voormalige Michelinterrein aan de Oude Vlijmenseweg verrijst in 2020 een transparant gebouw dat circulariteit ademt. TARRAKADE haalden met hun innovatieve ontwerp voor het 14.000 vierkante meter tellende pand de opdracht binnen. Circulariteit is bij de nieuwbouw het uitgangspunt een waarde die alle ketenpartners onderschrijven én een waarde die WeenerXL vanuit het arbeidsproces zelf ook voorstaat: geen afval, geen uitval. Circulair denken staat daarbij aan de basis van het ontwerp, de engineering, modellering, uitvoering en uiteindelijk ook de beleving.
Circulair en energieneutraal: Die ambitie blijkt ook uit het ontwerp voor het nieuwe Weener XL. Het terrein van bijna 3,5 hectare kleurt volgend jaar volledig groen. Met hergebruikte, herbruikbare en biobased materialen, zonnepanelen en wateropslag wordt de nieuwbouw circulair en energieneutraal. Sterker nog, het gebouw levert energie. Het pand bestaat uit kantoren, productiehallen, een magazijn en ondersteunende faciliteiten. De circulariteit zit niet alleen in het gebouw, maar vooral ook in een duurzame ketenaanpak. “Met ons ontwerp willen we ruimte geven aan mensen, initiatieven en verbinding”, aldus Jeroen van de Ven van Tarra Architectuur en Stedenbouw. “Dat doen we door dromen, verhalen en wensen samen te smeden tot heldere denklijnen. Hierdoor ontstaat een slim, gedragen gebouw.” Door de inzet van een intensief BIM-modeleer-traject over alle disciplines wordt meerwaarde in het digitale model vastgelegd met een directe koppeling tot het Madaster/ materialenpaspoort. Zo worden de keuzes voor nieuwe en hergebruikte materialen of bouwmethoden tijdens de uitvoering duurzaam vastgelegd. Een digitaal gebouw-model met restwaarde.
Circulaire nieuwbouw Weener XL
Gevel swisspearl
Circulaire nieuwbouw Weener XL
werkcafe
In het ontwerp stond de menselijke maat centraal. Het gebouw is in een groene omgeving geplaatst en moet vooral rust uitstralen, weinig prikkels bevatten en een plek zijn waar mensen op een prettige manier kunnen werken. Daarom is het gebouw van binnenuit ontworpen, waarbij er aandacht was voor wat de gebruikers nodig hebben. De constructie bestaat van binnen bijvoorbeeld helemaal uit hout, waardoor het pand een natuurlijke en rustige uitstraling krijgt. Daarnaast is er veel gewerkt met groen om een huiselijk gevoel te creëren.
‘Ondanks dat het oude pand helemaal op was, hield ik er van. Er zat veel warmte in dat gebouw, een ziel. Het ergste wat je bij nieuwbouw kan overkomen, is dat die ziel verdwijnt. Dat is hier niet gebeurd. Mensen die hier komen, zeggen: het is toch weer Weener XL. Waar dat door komt, is moeilijk te zeggen. Ik denk de toepassing van hout, de transparantie en het werkkarakter dat dit pand uitstraalt.’ Sjoerd van het Erve
Circulaire nieuwbouw Weener XL
Atrium - Restaurant
Meer weten over circulair
Bel 073 - 65 87 070 of mail naar post@burokade.nl