01
Circulaire nieuwbouw Weener XL Project Circulaire nieuwbouw Weener XL
Circulaire nieuwbouw Weener XL

Weener XL in ’s-Hertogenbosch wordt het meest duurzame werk-ontwikkelbedrijf van Nederland.

Het Bossche samenwerkingsverband van architecten Tarra, Buro Kade en MTD Landschapsarchitecten tekenen onder aanvoering van HEVO voor het ontwerp. Weener XL ondertekende vandaag (8 april 2020) het contract met hoofdaannemer Dura Vermeer Bouw Zuid. Daarmee is het Bossche samenwerkingsverband nog steviger geworden.

In de zomer van 2020 moet de bouw van start gaan. Eind 2021 kan Weener XL naar de nieuwbouw.

Artikelen in Brabants Dagblad:

Buro Kade
PROJECT FACTS
  • Opdrachtgever: Weener XL / Gemeente 's-Hertogenbosch
  • Locatie: Oude Vlijmenseweg Den Bosch
  • Samenwerkingsverband: TARRAKADE (Tarra & Buro Kade)
  • Omvang: 15.000m2
Onder aanvoering van HEVO zijn Tarra en Buro Kade (TARRAKADE) in het voorjaar van 2019 een samenwerking aangegaan met MTD Landschapsarchitecten, RA infra BV, Archimedes, PBEM en tritium Advies. Het Bossche samenwerkingsverband wint de aanbesteding, omdat het staat voor duurzaamheid en circulariteit én een lokale ketenaanpak. “Wij gaan voor volwaardige architectuur van circulaire bouwstoffen, zonder verlies aan kwaliteit van het ontwerp”, zegt Michael Bol van Buro Kade. “De belangrijkste beslissingen - waar iets van gemaakt wordt, hoe we het gebruiken en wat ermee gaat gebeuren als het niet meer in gebruik is - worden genomen in de ontwerpfase. En dit is waarom goed ontwerpen in de circulaire bouweconomie van groot belang is en een hoge impact heeft”. Op het voormalige Michelinterrein aan de Oude Vlijmenseweg verrijst in 2020 een transparant gebouw dat circulariteit ademt. TARRAKADE haalden met hun innovatieve ontwerp voor het 14.000 vierkante meter tellende pand de opdracht binnen. Circulariteit is bij de nieuwbouw het uitgangspunt een waarde die alle ketenpartners onderschrijven én een waarde die WeenerXL vanuit het arbeidsproces zelf ook voorstaat: geen afval, geen uitval. Circulair denken staat daarbij aan de basis van het ontwerp, de engineering, modellering, uitvoering en uiteindelijk ook de beleving.
Circulair en energieneutraal: Die ambitie blijkt ook uit het ontwerp voor het nieuwe Weener XL. Het terrein van bijna 3,5 hectare kleurt volgend jaar volledig groen. Met hergebruikte, herbruikbare en biobased materialen, zonnepanelen en wateropslag wordt de nieuwbouw circulair en energieneutraal. Sterker nog, het gebouw levert energie. Het pand bestaat uit kantoren, productiehallen, een magazijn en ondersteunende faciliteiten. De circulariteit zit niet alleen in het gebouw, maar vooral ook in een duurzame ketenaanpak. “Met ons ontwerp willen we ruimte geven aan mensen, initiatieven en verbinding”, aldus Jeroen van de Ven van Tarra Architectuur en Stedenbouw. “Dat doen we door dromen, verhalen en wensen samen te smeden tot heldere denklijnen. Hierdoor ontstaat een slim, gedragen gebouw.” Door de inzet van een intensief BIM-modeleer-traject over alle disciplines wordt meerwaarde in het digitale model vastgelegd met een directe koppeling tot het Madaster/ materialenpaspoort. Zo worden de keuzes voor nieuwe en hergebruikte materialen of bouwmethoden tijdens de uitvoering duurzaam vastgelegd. Een digitaal gebouw-model met restwaarde.
Circulaire nieuwbouw Weener XL
Modulaire, aanpasbare en 100% circulaire constructieopbouw
Industriële uitstraling: Het pand krijgt een industriële uitstraling met als basis een constructie van hout en glas en een biobased gevel. Door de modulaire opzet kan de indeling eenvoudig worden aangepast naar wisselende activiteiten. Wat ontstaat is een open, flexibel en op maat gesneden werkomgeving voor de 1.000 mensen die er dagelijks werken en de 17.000 mensen die het werk-ontwikkelbedrijf jaarlijks bezoeken. De platte delen van het hoofdgebouw en de overkappingen krijgen een groen sedumdak, waar CO2 en regenwater worden opgevangen en biodiversiteit een kans krijgt. Het regenwater loopt via het dak weg in een groene zone rondom de gevel. Het pand staat hierdoor letterlijk met zijn voeten in het groen. Groen is ook het interieur van de nieuwbouw. De grote binnentuin van het atrium is een oase die licht en zuurstofrijke frisse lucht brengt in het hart van het gebouw. Dat geldt ook voor de binnentuinen aan de productiehallen.
Toekomstbestendig: De oorspronkelijke identiteit van het gebied, een drassig landschap waar het water vrij-spel had, wordt ingezet als nieuwe kwaliteit voor de inrichting van het terrein. In de lagergelegen delen wordt regenwater – dat tevens wordt gebruikt voor het sanitair in het gebouw – opgevangen en vastgehouden. Met waterzuiverende planten ontstaat zo een natuurlijk, toekomstbestendig landschap. Het staat in directe verbinding met de wijk Boschveld. Daardoor wordt de sociaal-maatschappelijke integratie van het nieuwe Weener XL versterkt en krijgt het gebied recreatieve meerwaarde.
Circulaire nieuwbouw Weener XL
Met Twinmotion maken we het BIM model inzichtelijk naar de gebruikers.
Circulaire nieuwbouw Weener XL
Met Twinmotion maken we het BIM model inzichtelijk naar de gebruikers.
Meer weten over circulair
Bel 073 - 65 87 070 of mail naar post@burokade.nl