01
Het Groene Pantheon Project Het Groene Pantheon
Het Groene Pantheon

Het Groene Pantheon: Stiltecentrum voor Floriade 2012


Ontmoeten, verbinden en beleven dicht bij de natuur

Het ontwerp is geïnspireerd op het Pantheon in Rome, maar volledig vormgegeven met natuurlijke, biobased, materialen die een eindeloos door groeiende structuur bieden als tempel voor ‘alle goden’. 
Een ruimte die veranderend is en zich aanpast aan het landschap en de jaargetijden. 
 
Het ontwerpteam

Buro Kade - Paul Deckers Florale Vormgeving

Buro Kade
PROJECT FACTS
  • Initiatiefnemer: Paul Deckers, Pieter Kohnen, Michael Bol
  • Locatie: Venlo - Floriade 2012
  • Samenwerking: Florale Vormgeving Paul Deckers
  • Functie: Stiltecentrum
Het Groene Pantheon
Het Groene Pantheon: Stiltecentrum voor Floriade 2012
De onvoorspelbaarheid van de wijze waarop het gebouw zich manifesteert en zorgt voor verwondering, is ook een spiegel voor flexibiliteit van de mensheid. De stilteruimte is een besloten, maar openbaar toegankelijk gebouw waarin bezoekers de gelegenheid hebben om zich te bezinnen, maar ook een plek waar men tot rust kan komen. Een natuurlijke inspiratiebron voor de mens. Wisselende thematische exposities prikkelen de zintuigen van de bezoekers. In 2010 is deze ruimte ontworpen voor de Floriade 2012 in Venlo. Van realisatie is het helaas niet gekomen.
Door verschillende sferen met elkaar te verbinden in vloeiende lijnen en organische vormen laat het groene Panteon het universele, het gemeenschappelijke zien. Een wandeling langs plekken waar verschillende ervaringen opgeroepen worden. Onderweg van de ondergrondse ruimte tot de oculus.
Het Groene Pantheon
Doorsnede het Groene Pantheon
Je ruikt er de grond, de basis van alle natuurlijke groei. Je ziet de wanden, begroeid met planten. Ook het dak van het groene Pantheon is groen: Hedera (klimop) = groen = hoop = hoop op leven. Je hoort er water en voelt er de wind.
Meer weten over circulair
Bel 073 - 65 87 070 of mail naar post@burokade.nl