01
Wijhoven Wijbosch Project Wijhoven Wijbosch
Wijhoven Wijbosch
Wij-Hoven is ‘een eigentijdse versie van wat de Zusters van Liefde in Wijbosch de afgelopen 130 jaar al deden’. We zien een leefgemeenschap Wij-Hoven voor ons, waarbij verschillende bestaande en nieuw te ontwikkelen unieke kralen aan elkaar worden geregen. Hun eigen doelstellingen voor de gezamenlijke transformatie naar een eigentijdse leefgemeenschap vormen daarmee als nieuw sociaal weefsel een sterk uitgangspunt voor de gemeenschap van Wijbosch. Het idee voor de toekomst van Wijbosch en van het klooster en haar omgeving, is geïnspireerd op het Leefgoed Concept.
Buro Kade
PROJECT FACTS
  • Opdrachtgever: Woonmeij - Laverhof
  • Locatie: Annahof
  • Programma: 150 wooneenheden
  • Basisschool - BSO
  • 24 woningen Dichterbij
Wijhoven Wijbosch
Overzicht programma in de Wijhoven Wijbosch
Het basisidee voor de toekomst van Wijbosch en van het klooster en haar omgeving, is geïnspireerd op het Leefgoed Concept zoals eerder toegepast in het Kloosterkwartier in Veghel. Dat concept heeft ons geïnspireerd om de opgave van Wij- oven vorm te geven. De afgelopen jaren hebben we met het ontwerpteam gewerkt aan een stedenbouwkundig plan waarbij het kralen rijgen Wij-Hoven ruimtelijk tot ontwikkeling kan komen. Daarbij is ervoor gekozen om de kloostertypologie in e zetten.
Als mens wil je je onderdeel voelen van een gemeenschap. Een gemeenschap die je vormt en kneedt door samen te doen. KLOOS gaat over verbinden en het vormen van aantrekkelijke, leefbare en inclusieve gemeenschappen, dicht bij elkaar. Waarbij ‘de ander ontmoeten’ de basis vormt voor het vormen van een gemeenschap. En wat altijd al de missie was van KLOOS(ter) gemeenschappen. Mensen zijn zich steeds bewuster van hun eigen leefomgeving. Er is meer aandacht voor verduurzaming, gezondheid, het klimaat adaptief inrichten van woon- werk-, speel en leer omgevingen. De KLOOS aanpak is een integrale benadering van gebiedsontwikkeling waarbij we ontwerpen en bouwen in een omgeving die maatschappelijk, sociaal en inclusief is. Het is tijd voor een nieuw verhaal over gebiedsontwikkeling, over sociale vernieuwing en over publiek belang. Een verhaal dat laat zien dat verbeeldingskracht, verbindingskracht en ontwerpkracht bijdragen aan nieuwe inzichten op actuele opgaven.
Dat geeft 2 kansen: • Ruimte voor het park • Ruimte voor ontmoeting binnen de hoven
Na een zorgvuldige stedenbouwkundige analyse zien we dat Wijbosch zich manifesteert op 2 verschillende manieren. Ten zuiden van de Eerdsebaan met kleinschalige woningbouw op een kleinschalige korrel en ten noorden van de Eerdsebaan een meer grootschaligere bebouwing zoals het bestaande klooster en de boerderijen. Dit contrast is kenmerkend voor de wijze waarop Wijbosch zichzelf ontwikkeld heeft en zorgt voor een groene zoom tussen Wijbosch en Schijndel. Deze karakteristiek willen we handhaven en zo mogelijk verder versterken.
De sloop van het bestaande Annahof geeft weer ruimte aan het park en zorgt ervoor dat het bestaande Laverhof vrij komt te liggen in het park aan de Eerdsebaan. De kapel komt daarmee weer als icoon op een groen veld te staan. De erbinding tussen bebouwing en het groene buitengebied wordt hiermee versterkt. De beide nieuwe wooncommunities liggen als compacte eenheden in het park. Er is specifiek gekozen voor een compacte bebouwing en niet voor een reguliere oningbouwverkaveling. Juist de kloostertypologie, een ensemble van gebouwen en functies maakt dat de tussenruimtes ingezet kunnen worden voor de leefgemeenschap en functies die de KLOOS Community zullen versterken. Ontmoeten is logisch, spontaan en koppelt als vanzelf gebruikers en functies aan elkaar. Een ‘normale’ woonverkaveling zou aansluiten bij de zuidzijde van de Eerdsebaan, maar draagt niet bij aan de onverwachte ontmoetingen tussen verschillende bewoners collectieven).
Wijhoven Wijbosch
Doorsnede ter plaatse van de school
Wijhoven Wijbosch
Een toekomstbestendige leer- en leefgemeenschap in het groen
Het stedenbouwkundige plan voorziet tevens in en locatie voor BS De Regenboog. De opgave overstijgt de traditionele scholenbouw: het gaat om het creëren van een betekenisvolle educatieve leefomgeving. Daarvoor zetten wij in op een clustervorming in het park, een ‘groeiplaats’ waarin de school, de BSO en de Social Hub zich verankeren in het landschap en in de gemeenschap.
Meer weten over zorg
Bel 073 - 65 87 070 of mail naar post@burokade.nl