01
De Groene Vallei Project De Groene Vallei
De Groene Vallei
De ontwikkelcombinatie Van de Ven / Zenzo / Buro Kade heeft in een tender voor het voormalige Belastingkantoor aan de Raadhuislaan-Noord in Oss 'De Groene Vallei' ontworpen. De gemeente Oss heeft de luxe gehad om uit drie verrassende, unieke en goede plannen te kunnen kiezen met elk een goed uitgangspunt voor de gebiedsontwikkeling. Wij zijn als lokale partijen trots op onze inzending die als tweede beoordeeld is in deze selectieronde en delen daarom graag ons ontwerp en visie voor deze locatie.
Buro Kade
PROJECT FACTS
  • Opdrachtgever: Van de Ven - Zenzo
  • Locatie: Raadhuislaan Noord Oss
  • Omvang: 250 woningen en ondersteunende functies
  • Fase: Prijsvraag: uitslag: 2e
  • Samenwerking: MTD, Climatric, A2 Studio
De Groene Vallei
De Groene Vallei vanuit de Maasvallei / Boterstraat
Jury-rapport: ‘De Groene Vallei’ van Ontwikkelcombinatie Van de Ven en Zenzo, ontworpen door Ossenaar Michael Bol van Buro Kade, schetst wat ruimtelijke kwaliteit betreft een bijzondere, iconische invulling van de locatie die we nog niet kennen in Oss. Kenmerkend is de organische massaopbouw, die reageert op de verschillen in de ruimtelijke omgeving. De vloeiend vormgegeven terrassen met veel groen geven het gebied, samen met het maaiveld een bijzondere nieuwe kwaliteit. Het toepassen van meerdere maaivelden (eerste verdieping, vierde en vijfde verdieping) geven het plan een extra gelaagdheid en nieuwe kansen voor ontmoeting, maar maakte het plan blijkbaar ook kwetsbaar.’
Wat betreft de functioneel-programmatische kwaliteit bevat het plan een gemengd programma van 240 woningen, voor jong en oud, die in doelgroep-clusters over het gebied worden verdeeld. We hebben veel aandacht voor het begeleid en beschermd wonen. Ook hebben we een woningfonds geïntroduceerd om langjarig te kunnen werken aan het vormen van een duurzame community.
Natuurlijk kent ‘De Groene Vallei’ een enorme, maar haalbare duurzaamheidsambitie waarbij we als ontwikkelcombinatie aansluiten op de SDG’s (Sustainable Development Goals) van Oss. Het plan richt zicht in het bijzonder op circulaire ontwerp principes, verhoogt de biodiversiteit in het gebied en voorkomt daarmee hittestress.
De Groene Vallei
Impressie oversteek Raadhuislaan - Lievekamp
De Groene Vallei
Climatric simuleerde het comfort in de openbare ruimte om tocht en dergelijke te voorkomen
De Groene Vallei
Hittestress, wind en comfort zijn uitgebreid doorgerekend en duidelijk in beeld gebracht.