01
Zorgwijk De Hogeweyk Project Zorgwijk De Hogeweyk
Zorgwijk De Hogeweyk
Net zoals vroeger. We hebben met het ontwerp van verpleeghuis De Hogeweyk in Weesp een vertrouwde leefomgeving gerealiseerd voor dementerende bewoners. Bewoners van De Hogeweyk wonen en leven - onder begeleiding - in een omgeving waar ze van vroeger uit vertrouwd zijn. Met al het denkbare gemak en wooncomfort, aangepast aan een diversiteit van leefstijlen. 23 uiteenlopende woningen vormen zo samen een uniek leefconcept waar circa 135 dementerende bewoners echt thuis zijn, waar ze hun actieve leven kunnen voortzetten. Dit maakt van De Hogeweyk een veilige en vrije leefomgeving voor een zo normaal en menswaardig mogelijk bestaan.

Nominatie Hedy d'Anconaprijs:
Het project de Hogeweyk is genomineerd voor de Hedy d'Anconaprijs. De jury, onder voorzitterschap van Ton Venhoeven, heeft uit honderdtwaalf ingezonden projecten uiteindelijk zes projecten genomineerd. De Hedy d’Ancona-prijs is een nieuwe prijs in de Nederlandse architectuur- en zorgwereld. De prijs richt zich specifiek op gebouwen in de zorgsector waarbij stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen.

Meer informatie over dit bijzonderen project: https://hogeweyk.dementiavillage.com/
 
Buro Kade
PROJECT FACTS
  • Opdrachtgever Vivium Zorggroep
  • Locatie Weesp
  • Status Oplevering 2009
  • Prijs Nominatie Hedy d'Ancona prijs
Zorgwijk De Hogeweyk
Wonen op de eerste verdieping, ontsloten met brede loopbrug
Zorgwijk De Hogeweyk
Plattegrond zorgelijk Hogeweyk
Zorgwijk De Hogeweyk
Entree Hogewey. Altijd welkom.
Zorgwijk De Hogeweyk
Wonen zoals gewend en gewoon
Zorgwijk De Hogeweyk
Terras op de eerste verdieping
De visie van verpleeghuis Hogewey gaat uit van het gewone leven in de maatschappij. In de maatschappij betekent wonen: het hebben van een eigen woonruimte en het voeren van een eigen huishouden. Mensen wonen met anderen die dezelfde ideeën, normen en waarden hebben over het leven. Daardoor wordt het huis waar men woont een thuis. De bewoner van De Hogeweyk heeft al een heel leven achter de rug, waarin hij1 het eigen leven vormgegeven heeft, waarin hij keuzes heeft gemaakt over hoe het dagelijkse leven in de eigen woning eruit heeft gezien. De bewoner heeft deel uitgemaakt van een huishouden, waarin de eigen normen bepaald zijn. Het feit dat de bewoner op bepaalde gebieden niet meer ‘normaal’ kan functioneren, door de handicap van de dementie, betekent niet dat de wensen over de inrichting van het dagelijkse leven en de omgeving niet meer zouden gelden. De ideeën die de bewoner heeft over het leven, over wonen, over normen en waarden, bepalen de “leefstijl”. Er zijn 7 leefstijlen in De Hogeweyk: stads, ambachtelijk, Indisch, huiselijk, Goois, cultureel en christelijk. In de woningen van De Hogeweyk wonen zes tot acht mensen met dezelfde leefstijl bij elkaar. De leefstijl is terug te vinden in de aankleding en inrichting van de woning, de omgangsvormen in de groep bewoners en medewerkers, de dagelijkse activiteiten en de wijze waarop deze vorm krijgen. In iedere woning wordt een volledig zelfstandige huishouding gevoerd door een vast team medewerkers. Een ander aspect van normaal wonen is het zelfstandig kunnen bewegen in het eigen huis én daarbuiten. Een gewoon huis in een gewone wijk, in een veilige omgeving geeft de dementerende bewoner van De Hogeweyk deze vrijheid in veiligheid.
#zorg, #dementie, #DVA, #hedydancona, #landschap, #niekroozen
Zorgwijk De Hogeweyk
De balie heet u van harte welkom maar houdt een oogje in het zeil
Zorgwijk De Hogeweyk
Landschap, architectuur en leefstijl op elkaar afgestemd
Zorgwijk De Hogeweyk
Maquette Hogeweyk door Rinus Bevers
Meer weten over Zorg
Bel 073 - 65 87 070 of mail naar post@burokade.nl